Lantionpohjan toimintahäiriöiden fysioterapian tavoitteena on tunnistaa, hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä.

Lantionpohjan toimintahäiriöistä kärsivät kaikenikäiset. Vaivaa esiintyy erityisesti naisilla. Naisen lantionpohjalle erityisiä vaatimuksia asettavat raskaus ja synnytys, ylipaino sekä hormonaaliset muutokset. Miehillä lantionpohjan toimintahäiriöt ovat usein yhteydessä alaselkäkipuihin ja eturauhasongelmiin.

Lantionpohjan toimintahäiriön aiheuttajat

Lantionpohjan toimintahäiriöitä aiheuttavia tekijöitä ovat virtsan ja ulosteen pidätyskyvyn ongelmat, emättimen laskeumat ja lantionpohjan kiputilat, neurologinen sairaus, autonomiseen hermostoon vaikuttava lääkitys, ikääntymisestä aiheutuvat hormonaaliset ja kudosmuutokset, verenkierron häiriöt, ummetus, krooninen yskä, liikuntarajoitteisuus, leikkaukset, kasvaimet, tulehdukset, sädehoito, fyysisesti kuormittava työ tai paljon hyppimistä sisältävä liikunta.

Yksilöllinen hoitosuunnitelma

Ohjattu lantionpohjan lihasten harjoittelu on motivoivaa ja perustuu aina yksilölliseen hoitosuunnitelmaan.

Lantionpohjan fysioterapiaan kuuluu lantionpohjan lihasten kunnon ja toiminnan tutkiminen sekä yksilöllisesti luotu harjoitteluohjelma lantionpohjan lihasten vahvistamiseksi tai rentouttamiseksi, sekä harjoittelun etenemisen seuranta. Lantionpohjan lihaksiston harjoittaminen vaikuttaa positiivisesti naisen ja miehen seksuaalitoimintoihin.

Fysioterapia

Fysioterapiassa käytetään usein elektroterapiaa, mm. rauhoittamaan yliaktiivista rakkoa tai avustamaan lihasten harjoittamisessa.

Fysioterapiassa huomioidaan kaikki lihasryhmät ja kehon toiminnot, jotka vaikuttavat lantionpohjan toimintaan.

Fysioterapiassa voidaan tehdä myös lantionpohjan lihasten kuntokartoitus. Kuntokartoituksessa voidaan opetella yhdistämään lantiopohjan lihasten käyttöä arjen toimintoihin tai varmistaa, että hallitset oikeanlaisen harjoittelutekniikan.

Fysioterapiaan voit tulla lääkärin lähetteellä tai ilmankin. Lähetteellä KELA korvaa osan hoitokustannuksista.